Velkommen

Alkohol sælges kun til personer over 18 år, så bekræft venligst din alder.


Er du fyldt 18 år?
Italienske kvalitetsvine
Direkte import
Fri fragt over kr. 1.000

En kort beskrivelse af de vigtigste italienske druesorter


Sangiovese

Sangiovese er en italiensk druesort, der primært dyrkes i Toscana. Navnet stammer fra det latinske udtryk ‘Sanguis Iovis’, som betyder Jupiters blod.

Druen benyttes bl.a. i produktionen af de kendte vine, Chianti og Brunello di Montalcino. Samtidig anvendes druen i nogle områder i kombination med de klassiske franske druesorter Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot i produktionen af de mest legendariske italienske kultvine, også kaldet 'Supertoscanere', herunder Sassicaia, Masseto, Ornellaia Bolgheri Superiore, Tignanello og Solaia. Kombinationen af druesorterne skabte en særlig kompleksitet og elegance, der mindede om de største vine fra Bordeaux og henrykkede nogle af verdens mest indflydelsesrige vinanmeldere. Vinene gjorde for alvor, at Italien bevægede sig ind i toppen af international vinproduktion tilbage i 1970'erne og 1980'erne.

Barbera

Barbera er en italiensk rødvinsdruesort, som i 2000 var den tredje mest plantede røde druesort i Italien (efter Sangiovese og Montepulciano). Den giver et godt udbytte og er kendt for sin dybe farve, fyldige krop, lave tanninindhold og høje syreindhold. Der findes stadig flere hundrede år gamle vinstokke i mange af regionens vinmarker, og de giver mulighed for at producere robuste rødvine med lang lagring, intens frugt og et højt indhold af tanniner. Den mest kendte appellation er DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) Barbera d'Asti i Piemonte-regionen: Nizza DOCG-vine af højeste kvalitet produceres i en underzone af Barbera d'Asti-produktionsområdet Når vinene er unge, har de en meget intens aroma af friske røde kirsebær og brombær. I de letteste versioner noter af kirsebær, hindbær og blåbær og med noter af brombær og sorte kirsebær i vine lavet af mere modne druer. Mange producenter bruger ristede egetræsfade, hvilket giver øget kompleksitet, lagringspotentiale og antydninger af vaniljenoter. De letteste versioner er generelt kendt for smag og aroma af frisk frugt og tørret frugt, og de anbefales ikke til lagring. Vine med en bedre balance mellem syre og frugt, ofte med tilsætning af egetræ og med et højt alkoholindhold, er mere egnede til lagring; disse vine er ofte resultatet af vinproduktionsmetoder med reduceret udbytte.

Nebbiolo

Nebbiolo er en oprindelig sort druesort fra Piemonte (Italien), som anses for at være værdifuld og velegnet til lagringsvine af høj kvalitet (D.O.C. og D.O.C.G.). Den dyrkes hovedsageligt i bakkerne i Langhe-Roero, derefter i nogle områder i Monferrato, Canavese, Astigiano og endelig i Vercellese-Novarese-området under navnet Spanna og i Val d'Ossola i det allernordligste Piemonte under navnet Prünent. Delvis dyrkning er også tilladt i nogle regioner, der grænser op til Piemonte, såsom Lombardiet (i Valtellina, under navnet Chiavennasca) og i provinsen Varese (IGT Ronchi Varesini), i Valle d'Aosta (under navnet Picotener, Picotendre eller Picotendro), og nogle områder på Sardinien (Luras). Den dyrkes også i et lille område i Umbrien, i Marsciano. Den bruges også til vinificering og blanding af nogle vine i Abruzzo og Basilicata, mens der i udlandet er nogle dyrkninger i forskellige lande, men med ikke altid tilfredsstillende resultater. Andre synonymer for vinstokken kan være: Nebiolo, Prunenta, Brunenta, Marchesana, Martesana, Melasca, plus andre klonede vinstokke kaldet Lampia, Michet, Rosé, Bolla.

Pinot nero (noir)

Pinot nero (eller noir) er en ædel druesort, som er udviklet fra almindelig vin (Vitis vinifera) og er den mest anvendte røde drue til produktion af vin. Den kendes også under navne som Spätburgunder og Blauburgunder. Navnet pinot nero kan også bruges om vine produceret overvejende af pinot noir-druer. Den er kendt som en vanskelig drue, der kræver ret specifikke og ikke for varme vækstbetingelser. Den er hoveddruen i Bourgogne i Frankrig. Druen er også udbredt og giver fornemme vine i Oregon, de køligste marker i Californien og i New Zealand. I New Zealand er især Central Otago-området kendt for fantastiske vine baseret på pinot noir. Smagsmæssigt er den kendetegnet af en liflig, violpræget aroma og forholdsvis let og derfor meget modtagelig over for jordbundens karakteristika. Pinot Noir beskrives som en drue med nye "lag" af nuancer. Det, kombineret med at den er vanskelig at dyrke, er en af grundene til, at den nyder en særlig status blandt vinkendere.